Tęczowe muffinki

Tęczowe muffinki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Tęczowe muffinki wyglądają bardzo kreatywnie. Będą idealne na przyjęcie, jak i na poprawę humoru.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajka

    3 sztuki
  • olej

    4 łyżki

Dodatkowo:

  • żelki

    12 sztuk
  • bita śmietana

    1 sztuka
  • barwnik spożywczy do ciast

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Najpierw ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
2. Potem wlewamy olej i wszystko ubijamy jeszcze raz.
3. Dodajemy proszek do pieczenia oraz obie mąki. Miksujemy wszystko na gładką masę.
4. Następnie ciasto przelewamy do formy na muffinki i pieczemy w 170 stopniach przez 25-30 minut.
5. Muffinki upieczone odstawiamy do wystygnięcia. W tym samym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Ubijamy ją według opakowania albo po prostu bierzemy gotową. Dzielimy ją na dwie części. Jedna pozostaje biała, a do drugiej dodajemy barwnik, aby była ona niebieska.
6. Następnie bierzemy muffinki i smarujemy każdą niebieską bitą śmietaną. Z białej wyciskamy rękawem cukierniczym chmurki.
7. Żelki kroimy na mniejsze części i wbijamy w chmurki tak aby powstała tęcza. Gotowe. Smacznego!

Barwnik spożywczy w kolorze niebieskim.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat