Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i truskawkami
1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
3. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
4. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cmx35 cm.
6. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Odstawiamy do ostudzenia.
7. Biszkopt kroimy na paski równej długości.
8. Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
9. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i blendujemy na mus.
10. Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy stopniowo trzy łyżki musu wcześniej przetartego przez sitko przy tym ubijając.
11. Stopniowo wlewamy czekoladę (musi być ona letnia, nie może być gorąca, ale też nie może być zbyt zimna) przy tym ubijając.
12. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy rozetki. Przykładamy drugi pasek biszkoptu i na wierzch również wyciskamy rozetki.
13. Dekorujemy truskawkami i posypką.
14. Gotowe! Smacznego!