Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące, maślane i rumiane croissanty

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pierwszy raz piekłam takie rogaliki i na pewno nie ostatni, chociaż pracy przy nich dużo to warto je przygotować. Wyszły mi niezwykle chrupiące i rumiane, może nie tak ładne jak je sobie wyobraziłam, ale niezwykle pyszne. Bardzo polecam je upiec i zjeść z rodziną na podwieczorek. Zapraszam :)

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna typ 500 50 dag
cukier puder 10 dag
drożdże świeże 5 dag
sól 1 szczypta
mleko ciepłe 350 mililitrów
masło 20 dag
żółtko surowe 1 sztuka

Dodatkowo:

żółtko surowe 1 sztuka
mąka pszenna 1.4 szklanki

Porada

Z przepisu wychodzi około 12 sztuk rogali. Podczas wałkowania należy uważać, żeby masło nie wypłynęło.

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące, maślane i rumiane croissanty

Wykonanie rogalików:

1

Mąkę, sól i cukier puder przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w 250 ml ciepłego mleka. Do mąki i cukru dodajemy żółtko, rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dolewamy pozostałego ciepłego mleka. Ciasto dokładnie wyrabiamy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne i powinno dobrze odchodzić od ręki. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.
Tak wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 1 - Chrupiące, maślane i rumiane croissanty foto
2

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy, a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na kwadrat o grubości około 3-4 mm i o boku około 30 cm. Na środek kładziemy kostkę masła. Następnie ciasto składamy w kopertę, dokładnie zlepiamy brzegi, żeby masło nie wypłynęło.

Krok 2 - Chrupiące, maślane i rumiane croissanty foto
3
Tak złożone ciasto wałkujemy na prostokąt, uważamy, żeby masło nie wypłynęło.
Następnie ciasto składamy tak, aby otrzymać trzy warstwy. Tak jak na zdjęciu poniżej.
Ciasto wałkujemy na prostokąt i ponowie składamy na trzy warstwy, czynność w sumie powtarzamy trzy razy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt gotowy do krojenia i pozostawiamy na stolnicy na około 10 minut.
Krok 3 - Chrupiące, maślane i rumiane croissanty foto
4
Po tym czasie ciasto kroimy w trójkąty i formujemy rogale, takiej wielkości jakie chcemy mieć.
Krok 4 - Chrupiące, maślane i rumiane croissanty foto
5
Gotowe rogaliki za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Chrupiące, maślane i rumiane croissanty foto
6
Rogaliki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, dlatego należy często je sprawdzać, żeby nie spalić. Czas może być krótszy lub dłuższy. Upieczone rogaliki studzimy. Podajemy i smacznego życzę.
Krok 6 - Chrupiące, maślane i rumiane croissanty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.06.2018 21:18
Znakomitość
Babeczka35 26.06.2018 06:57
Dziękuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak