Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37

odc. 37 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    215 g
  • drożdże świeże

    15 g
  • mleko ciepłe

    5 łyżek
  • maślanka

    200 ml
  • serek śmietankowy

    200 ml
  • jajko

    1 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • pomarańcza

    2 szt.
  • masło

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

    200 ml
  • cukier puder

    3 łyżeczki
  • mięta liście

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • cynamon mielony

  • chili pieprz cayenne

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37
Do miski wsypujemy czubatą łyżkę mąki, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, pokruszone drożdże i pięć łyżek ciepłego mleka. Czekamy 3−4 minuty, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę i wlewamy maślankę.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37
Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy serek śmietankowy, jajko, cynamon i startą skórkę z cytryny. Mieszamy do połączenia wszystkich składników, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37
Obieramy pomarańcze (pozbywamy się także białych włókien) i kroimy je w plastry o grubości około 1 cm.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła i smażymy pomarańcze. Następnie posypujemy je cukrem pudrem i doprawiamy pieprzem cayenne. Gdy pomarańcze będą rumiane, zdejmujemy je z ognia.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37
Na patelni rozgrzewamy olej i z wyrośniętego ciasta smażymy racuchy. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 6 - Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37
Na talerze wykładamy usmażone pomarańcze wraz z syropem z patelni, na to układamy racuchy. Gotowe danie dekorujemy cukrem pudrem i świeżą miętą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Racuchy warte pokuszenia.Pychotka;)

bietka

3 tygodnie temu
Mniam pyszne placuszki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat