Placek z truskawkami

Placek z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    5 sztuk
  • mąki

    1,5 szklanki
  • cukru

    1 szklanka
  • wody

    1 łyżka
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukru waniliowego

    1 opakowanie
  • truskawek

    ok 1 kg
  • dowolnej galaretki

    2 opakowania
  • budyniu waniliowego

    2 opakowania
  • mleka

    3/4 litra
  • margaryny

    1,5 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodać wodę i delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. łyżkę mąki zostawić do obsypania truskawek. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Truskawki wcześniej umyte, odszypułkowane i osączone podzielić na 2 części. Jedną część truskawek obsypać mąką i ułożyć na cieście. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 35 - 40 minut. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuścić w trzech szklankach przegotowanej wody i odstawić do stężenia. Ugotować budyń dodając więcej cukru niż w przepisie na opakowaniu. Do ostudzonego budyniu dodać margarynę i wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto.Następnie układamy odłożone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Smakosz6

06.12.2010 10:31
mniam

katarzynka455

13.10.2010 14:11
fajny placuszek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat