Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6

odc. 6 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • antrykot wołowy

    2 szt. (około 500 g)
  • szalotka

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieczarki

    200 g
  • masło

    2 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    300 ml
  • cukier

    1 szczypta
  • migdały

    100 g
  • musztarda miodowa

    2 łyżki
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • botwinka

    kilka liści (do dekoracji)

Do smaku

  • pieprz czarny grubo mielony

  • tymianek

  • sól morska

  • pieprz czarny ziarnisty

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6
Sos:
Szalotki, czosnek i pieczarki kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i przekładamy pokrojone warzywa (w takiej kolejności, w jakiej je kroiliśmy). Chwilę podsmażamy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6
Wlewamy czerwone wino (wszystkie składniki muszą być nim dokładnie pokryte). Do sosu dodajemy szczyptę cukru oraz łyżkę masła i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6
Na suchą patelnię wsypujemy migdały i prażymy do zrumienienia.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6
2 centymetrowe plastry antrykotu doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem, smarujemy z obu stron oliwą. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 3−4 minuty z każdej strony.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6
Steki przekładamy na talerz. Obok wykładamy przygotowany sos i musztardę miodową. Dekorujemy liśćmi botwinki i uprażonymi migdałami.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

14.03.2018 13:34
Dobry kawał mięcha!

Bożena Matuszczyk

13.03.2018 12:22
Smakowicie przyrządzony stek;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat