Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kopytka z pesto z rukoli ze słonecznikiem i boczkiem

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kopytka:

ziemniaki
1 kilogram
mąka
220 gramów
masło
1/2 łyżki
jajko
1 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Pesto:

rukola
100 gramów
czosnek
2 ząbki
słonecznik łuskany
4 łyżki
olej rzepakowy
60 mililitrów
parmezan starty
60 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Dodatkowo:

boczek wędzony
do posypania
parmezan starty
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z pesto z rukoli ze słonecznikiem i boczkiem

Kopytka: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem. Dodać masło, dokładnie wymieszać i ostudzić. 

Następnie dodać mąkę, jajko, sól i gałkę muszkatołową. Dokładnie zagnieść. Na stolnicy wysypanej mąką formować długie wałki i kroić na kopytka. Kopytka gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia i dodatkowo ok. 2 minuty.

Pesto z rukoli ze słonecznikiem: Rukolę umyć i przełożyć do wysokiego dzbanka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika, olej, parmezan oraz dwie szczyty soli. Wszystkie składniki zmiksować na jednolity sos. Boczek pokroić na cienkie paski. Usmażyć na patelni.

Do porcji kopytek dodać 2-3 łyżki pesto oraz usmażony boczek. Przed podaniem posypać startym parmezanem i całość wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak