Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cukierkowo - wiśniowa fantazja Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa

mleko 1 l
budyń śmietankowy 3 op
cukier do smaku
cukierki 6 szt snickers
baton 1 szt lion mini
baton 1 szt kitcat biały
cukierki 6 szt michałki
masło 250 g miękkie
cukierki 6 szt twix

biszkopt

jajko 6 szt
budyń śmietankowy 2 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szk

dodatkowo

wiśnie bez pestek 350 g ze słoika
czekolada mleczna 5 łyżek wiórków
woda 1 szk z sokiem z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cukierkowo - wiśniowa fantazja Zewy

3/4 l mleka zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budynie i dodać opcjonalnie trochę cukru do smaku.
Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i gotować kilka minut cały czas mieszając.
Zakryć dokładnie budyń w garnku i wystudzić.
Wszystkie słodycze zmiksować w rozdrambiaczu.
Miękkie masło utrzeć, potem dodawac porcjami budyń i wymieszać do połączenia składników.
Dodać rozdrobnione słodycze i wymieszać masę.

Białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodawać po jednym żółtku.
Potem dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.

Do blaszki włożyć papier na którym piekł się biszkopt.
Ułożyć na nim w blaszce pierwszy placek, nasączyć go i wyłożyć połowę masy.
Na masie ułożyć porcję wiśni i posypać wiórkami czekoladowymi.
Zakryć drugim plackiem, nasączyć go i znów wyłożyć masę, wiśnie i posypać po wierzchu wiórkami.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Kroić najlepiej w kostkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak