Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku według Bożeny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na gulasz;

łopatka wieprzowa 600 g,
wino czerwone wytrawne 2 szkl,
sól i pieprz
ząbki czosnku 2
cebula 2 szt,
masło klarowane 2 łyżki,
podgrzybki 200 g,

ciasto na placki;

ziemniaki 1,5 kg,
jajko 1 szt,
cebula 1 szt,
ząbki czosnku 2
sól i pieprz do smaku,
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku,
mąka według uznania,

dodatkowo

olej do smażenia
śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku według Bożeny

Na patelni rozgrzać tłuszcz , dodać obrane pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku delikatnie podsmażając.
Do podsmażonej cebuli dodać rozmrożone podgrzybki (mogą być pieczarki) oraz doprawić delikatnie pieprzem i solą a także dodając 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina.
Do sosu dodać pokrojone mięso (mięso oprószyć solą zmiękczającą) i dusić w sosie tak długo aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec duszenia sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą , albo gotowym sosem przygotowanym według opakowania.
W razie potrzeby doprawić do smaku według uznania.
Obrane i opłukane ziemniaki zetrzeć na tarce (drobne oczka ), dodać jajko,przyprawy oraz mąkę ,całość dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej nakładać ciasto i smażyć okrągłe placki na złoty kolor z obu stron.
Na połowę usmażonego placka nałożyć gulasz zwinąć na pół czyli przykryć drugą połową.
Podawać z dodatkiem śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 13:07
pyszny taki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak