Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki
450 gram
pieczarki
120 gram
cebula
1 mała sz
olej kokosowy
1 łyżeczka
jajko
1 szt
jogurt naturalny
2 łyżki
serek mascarpone
1 łyżka
ser żółty
100 gram
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
koperek
1 łyżka (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Ziemniaki podgotować przez 12-13 minut w lekko osolonej wodzie, licząc od momentu wrzenia. Odcedzić, a gdy przestygną, pokroić na plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć cebulę oraz pieczarki. Pod koniec dodać serek mascarpone.
Jajko wymieszać z jogurtem naturalnym, serem startym na tarce, przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, a następnie pieczarek z cebulą. Posmarować połową jajka z jogurtem. Powtórzyć jeszcze raz wszystkie warstwy.
Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Gotowe danie posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak