Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe ciasto z bakaliami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 2 szkl,
cukier 1 i 1/4 szkl,
mleko 3,2% 3/4 szkl,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
jajko 5 szt,
dżem porzeczkowy 3 łyżki
kakao 4 łyżki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Soda oczyszczona Prymat 2 płaskie łyżeczki,

Dodatkowo;

czekolada gorzka 200 g,
rodzynki
migdały
orzechy włoskie
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto z bakaliami

Żółtka oddzielamy od białek , a następnie ubić z cukrem na puszystą masę.
Do ubitych żółtek dodać dżem, mleko oraz przesiać wymieszaną mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Następnie połączyć z rozpuszczoną wystudzoną margaryną lub masłem oraz delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.
Dodać bakalie i wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować wiórkami kokosowymi , orzechami i migdałami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 12:16
dobre takie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak