Przepis i sposób przygotowania na: Deser z kruszonką, jabłkami i bitą śmietaną.
Wykonanie:
1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czas rozsypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy. Upieczoną dokładnie studzimy i przesypujemy do 4 słoiczków lub szklanek.
2. Jabłka: Umyte i osuszone jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w średnią kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania się jabłek, na koniec przyprawiamy do smaku cukrem i cynamonem. Dokładnie studzimy i wykładamy na kruszonkę.
3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na jabłka, na koniec deser posypujemy według uznania mielonym cynamonem.
4. Podanie: Tak przygotowany deser podajemy i smacznego życzę.