Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimne nóżki czyli świąteczna galareta

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

nóżki wieprzowe 3 szt,
udka z kurczaka 3 szt,
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt,
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek
sól i pieprz do smaku
ocet do smaku nie za dużo,
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 -7 łyżeczek na 1 litr wywaru

dodatkowo;

jajka ugotowane na twardo 3 szt,
marchewki 2 szt . ugotowane

Przepis i sposób przygotowania na: Zimne nóżki czyli świąteczna galareta

Udka i mięso dokładnie myjemy a następnie gotujemy do miękkości razem z marchewką.
Nogi wieprzowe opalamy z włosków , dokładnie oczyszczamy , myjemy a następnie gotujemy z dodatkiem liścia laurowego , ziela angielskiego na małym ogniu do momentu aż skóra i mięso będzie odchodzić od kości.
Po ugotowaniu udka , mięso i nogi wyjmujemy i studzimy a następnie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Obydwa wywary przecedzamy , doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Dodajemy odrobinę octu oraz żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Przygotowujemy miseczki , wkładamy plasterki ugotowanej marchewki oraz plasterki ugotowanego jajka, wkładamy obrane mięso i zalewamy wywarem.
Gotowe odkładamy do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 12:15
bardzo dobra.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak