Przepis i sposób przygotowania na: ŚWIĄTECZNA KOPA ŚLĄSKA
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodając partiami cukier .Do sztywnej piany wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką powoli,aby piana nie opadła. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.Pianę dzielimy na dwie części i kolejno pieczemy dwa kokosowe spody w temp 180 st ok.30 minut.
PRZEŁOŻENIE:
Owoce z puszki odsączamy i kroimy na drobniejsze kawałki.
Soki zlewamy do miseczki.
Orzechy kroimy na kawałki.Wszystkie produkty przekładamy do większej miski i mieszamy.
Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.Połowę przekładamy do owoców i mieszamy razem (powoli), aby się połączyły wszystkie składniki.
Upieczony i wystudzony spód kokosowy przekładamy na paterę i nasączamy odlanym sokiem.
**w wersji dla dorosłych można do soku dodać alkoholu**
Na ciasto wykładamy 1/2 owoców ze śmietaną.
Drugi spód kokosowy łamiemy na kawałki i układamy na masie ,polewamy sokiem i wykładamy resztę owoców tworząc pagórek(po śląsku kope).
Drugą połową śmietany okładamy całość ,można sobie pomóc tylką do tortów.
Wierzch kopy można posypać kokosem i posiekanymi orzechami.