Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

łopatka bez kości
700 gram

Marynata

sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
tymianek
1/3 łyżeczki
oregano
1/3 łyżeczki
Sklep Prymat
natka pietruszki
1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Cebula suszona Prymat
1/4 łyżeczki
kolendra
1 szczypta
Kminek mielony Prymat
1 szczypta
cukier
3/4 łyżeczki
woda
1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp

Kroki postępowania

1
Przyprawy wsypać do zimnej wody i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp foto
2
Umyte mięso włożyć do marynaty.
(Powinno być całkowicie pokryte płynem. W razie potrzeby można zwiększyć ilość wody i odpowiednio przypraw.)
Krok 2 - Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp foto
3
Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na 12 h.
Krok 3 - Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp foto
4
Po tym czasie łopatkę delikatnie osuszyć i umieścić w rękawie do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości (max 2 h - w zależności od rodzaju i wielkości mięsa) w 180 stopniach.
Po upieczeniu łopatki należy odczekać około 10-15 minut i następnie można ją kroić.
(Dzięki temu z mięsa nie wypłyną soki i tym samym będzie ono kruche i soczyste.)
Krok 4 - Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 09:07
Dobre mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak