Mistrz Smaku poleca: Gulasz z wątróbki drobiowej, odc. 3

odc. 3 Mistrz smaku poleca

Mistrz Smaku poleca: Gulasz z wątróbki drobiowej, odc. 3

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • wątróbka drobiowa

    1 kg
  • mąka

    2 łyżki
  • pieczarki

    1/2 kg
  • papryka

    2 (czerwona, żółta)
  • marchewka

    1
  • cebula

    1 średnia
  • rosół z kury

    1 litr
  • śmietana 30%

    100 ml
  • olej do smażenia

  • ogórki konserwowe

    SMAK
  • ziele angielskie całe

    8 ziaren
  • liście laurowe Prymat

    3
  • natka pietruszki

    1 pęczek

Do smaku

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • majeranek Prymat

  • papryka słodka mielona

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pieczarki kroimy na plastry i smażymy na suchej patelni, aż puszczą wodę. W trakcie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przekładamy na talerz.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w mniejszą kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa smażymy na rozgrzanym oleju na patelni po smażeniu pieczarek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy do smaku papryką słodką. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy razem.
Wątróbkę obtaczamy w mące. Smażymy na oleju rozgrzanym na drugiej patelni. Usmażoną wątróbkę przekładamy do warzyw, mieszamy.
Całość zalewamy rosołem, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku majerankiem.
Gotowe danie dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z ogórkami konserwowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

30.11.2017 09:30
Bardzo smaczny obiadek :)

Bożena Matuszczyk

29.11.2017 20:00
Ależ smakowity gulasz, porywam troszeczkę.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat