Przepis i sposób przygotowania na: Cheeseburger wołowy z surówką Colesław
Kolendrę utłuc w moździerzu lub włożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Do wołowiny dodać odrobinę wody (mięso będzie soczyste i delikatniejsze), cebulę oraz kolendrę.
Całość doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać.
Dołożyć musztardę i ponownie wyrobić.
Z masy mięsnej uformować (ja to robiłam za pomocą metalowego ringu) okrągłe kotlety i ułożyć je na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej).
Smażyć po 4-5 minut z każdej strony.
(Mięso powinno być różowe w środku. Jeśli ktoś takiego nie lubi - kotlety należy dosmażyć.)
Na dolnej części bułek ułożyć po jednym kotlecie i plastrze sera.
Tak przygotowane bułki oraz ich wierzchy (nie składać) włożyć do piekarnika i podgrzać (aż ser się rozpuści).
Po tym czasie pod mięso włożyć po liściu sałaty, plastrze pomidora i dwa plasterki ogórka.
Na serze umieścić surówkę, a górną część bułki opcjonalnie posmarować sosem.
Całość złożyć i od razu podawać.