Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blok czekoladowy z cukierkami i herbatnikami.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko w proszku 40 dag
woda zimna 250 ml
cukier 250 ml
kakao ciemne 4 łyżki
margaryna ,,Kasia''25 dag
herbatniki 10 dag
cukierki drżetki kolorowe 20 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast margaryny ,,Kasia,, można użyć masło. Blok można pokroić na około 12 plastrów.

Przepis i sposób przygotowania na: Blok czekoladowy z cukierkami i herbatnikami.

Taki słodki i kolorowy blok wyczarowałam. Robicie? Znacie? Lubicie? Ja uwielbiam i będę robić częściej. Pyszny, bardzo słodki i kolorowy. Myślę, że każdy się skusi na taki smakołyk. Przepis jest dziecinnie prosty, więc uda się każdemu. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Wodę, margarynę, kakao i cukier przekładamy do garnka. Następnie gotujemy aż składniki się połączą. Masa powinna być jednolita. Studzimy często mieszając.

2. Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy.

3. Foremkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy część masy czekoladowej, następnie warstwę herbatników i tak postępujemy do wykończenia składników, na koniec układamy cukierki, lekko wciskając je do masy.

4. Tak wykonany blok wkładamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin. Po tym czasie kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 04.11.2017 22:01
Dziękuję Wam bardzo za miłe komentarze :)
gusia1000 02.11.2017 23:07
Doba słodkość.
jejkuchnia 31.10.2017 18:23
Super wygląda. :)
Agata3 31.10.2017 12:09
jakie smakołyki ;)
bietka 31.10.2017 09:21
Wygląda pysznie : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak