Przepis i sposób przygotowania na: Beziki
Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny.
(Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.) (***)
Masę za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
(Między bezikami powinny być odstępy.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku ) 60-100 minut w 110 stopniach. (****)
Bezy ostudzić w piecyku przy uchylonych drzwiczkach.
(Czas pieczenia/suszenia zależy od piekarnika.
W między czasie można sprawdzać stopień zapieczenia bez.)
(*) Białka, które posiadają temperaturę pokojową sprawią, że piany będzie więcej (objętościowo).
(**) Należy uważać, aby piana nie została "przebita". Jeśli białka będą ubite na sztywno - nie należy ich ubijać "na zapas" - inaczej się zważą i będą do wyrzucenia.
(***) Bardzo ważne, aby cukier był dodawany powoli, ponieważ inaczej piana zrobi się rzadka. Cukier stopniowo powinien rozpuszczać się w pianie.
(****) Czas jest podany dla małych bez. Większe piecze się dłużej.
Jeśli bezy mają być duże i klejące - to czas pieczenia wynosi około 45 minut - w 140 stopniach.