Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Baba drożdżowa

5.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
40 dag
cukier
15 dag
masło
10 dag
jajko
4 szt
mleko
0,5 szklanki
rodzynki
5 dag
sól
szczypta
Sklep Prymat
drożdże
3-4 dag
cytryna
1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Baba drożdżowa

Z połowy maki, letniego mleka i drożdży przygotować zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć na pianę, dodawać do niego po jednym żółtku, po łyżce cukru, ciągle ucierając. Następnie dodać drugą połowę mąki, szczyptę soli, rodzynki i skórkę z cytryny. Masę połączyć z zaczynem, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Formę wysmarować masłem, ciasto lekko wyrobić, przełożyć do formy, wypełnić ją do połowy i ponownie odstawić ja do wyrośnięcia ciasta. Gdy ciasto wypełni całą formę wstawić do piekarnika, piec 45 minut w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 05.12.2012 23:18
lubię takie wypieki
edyta44 31.10.2012 12:32
piekna baba
Dorian 02.07.2012 07:35
sliczna babeczka
Motorek 24.06.2012 09:21
Wygląda pysznie
Iwona51
Iwona51 31.07.2011 11:44
pycha
Agnieszka_B 30.08.2010 20:15
Wspaniale wyrosła i wygląda apetycznie:)
Margo1 30.08.2010 09:22
Lubię z herbatą i mogą być rodzynki, bo lubię
Monika193
Monika193 30.08.2010 08:24
o jaka ładna, tylko wyrzućmy te rodzynki ;p
Natalia/tubisiek 29.08.2010 22:48
na pewno jest pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak