Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasztet z pieczarek i soczewicy

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki
350 g
soczewica czerwona
1,5 szklanki
kasza jaglana
1 szklanka
cebula
1 szt
olej
pół szklanki
olej do smażenia
sos sojowy
2 łyżki
majeranek
pół łyżeczki
Sklep Prymat
cząber
pół łyżeczki
Kminek mielony Prymat
1/4 łyżeczki
sól i pieprz
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z pieczarek i soczewicy

Kasze jaglaną płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w dwóch szklankach wody, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu kasze należy pomieszać.

Soczewice płuczemy i również gotujemy do miękkości w 2,5 szklanki osolonej wody. Następnie soczewicę łączymy z kaszą i olejem i miksujemy na gładką masę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Smażymy do momentu aż pieczarki odparują całą wodę. Pieczarki łączymy z soczewicą i kaszą. Dodajemy sos sojowy, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy masę do blaszki i pieczemy w 170-180 stopniach przez 1 h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Pasztet najlepiej się kroi na następny dzień. Świetnie smakuje z pieczywem i pomidorem lub z ogórkiem kiszonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak