Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z pieczarek i soczewicy
Soczewice płuczemy i również gotujemy do miękkości w 2,5 szklanki osolonej wody. Następnie soczewicę łączymy z kaszą i olejem i miksujemy na gładką masę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Smażymy do momentu aż pieczarki odparują całą wodę. Pieczarki łączymy z soczewicą i kaszą. Dodajemy sos sojowy, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy masę do blaszki i pieczemy w 170-180 stopniach przez 1 h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Pasztet najlepiej się kroi na następny dzień. Świetnie smakuje z pieczywem i pomidorem lub z ogórkiem kiszonym.