Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszna Mielonka Z Pieczarkami z szynkowara

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,3 kilograma
słonina 300 gramów
pieczarki marynowane 150 gramów
czosnek ząbki 2 ząbki
woda zimna 100 mililitrów
sól 15 gramów
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 15 gramów
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna Mielonka Z Pieczarkami z szynkowara

1. Szynkę mielimy na oczkach 8 mm lub szarpaku, słoninę mielimy na drobnych oczkach 3 mm
2. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę
3. Po schłodzeniu dodamy ją do masy mięsnej
4. Zmielone mięso dokładnie mieszamy z przyprawami, dolewamy schłodzoną żelatynę z wodą
5. Masę mięsną przekładamy do szynkowara, dodając stopniowo również pieczarki marynowane
6. Masę mięsną dociskamy, aby pozbyć się powietrza
7. Pasteryzujemy w temperaturze 75 stopni przez około 90 minut
8. Po schłodzeniu przechowujemy w lodówce

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 11.10.2017 15:31
Też robię w szynkowarze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak