Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mielone rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rolady

mięso mielone wieprzowe
500 g
soczewica czerwona
0,5 szklanki
pieczarki
5 szt
cebula biała
natka pietruszki
3 łyżki
ząbki czosnku
2 szt
jajko
2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
boczek wędzony
w plastrach 100 g
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Czosnek suszony Prymat
Sklep Prymat

Sos grzybowy

cebula biała
1 szt
pieczarki
10 małych szt
borowiki suszone
20 g
podgrzybki
20 dag
kostka rosołowa
2 szt
śmietana 18 proc
150 g
mąka pszenna
1 łyżka
woda
400 ml
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym

Rolady:
Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowaną i przestudzona soczewicę, cebulę, pieczarki, posiekana natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy podłużne rolady. Każdą obwijamy plastrami wędzonego boczku. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z każdej ze stron. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Sos:
Suszone grzyby zalewamy wodą na całą noc. Przed przygotowaniem sosu zlewamy wodę, kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Pieczarki możemy pokroić dowolnie (w plastry, połówki czy ćwiartki). Gdy całość zmięknie wlewamy bulion drobiowy (wodę z kostkami rosołowymi). Dodajemy borowiki oraz świeże (oczyszczone i pokrojone podgrzybki). Całość dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszana z mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Sosem zalewamy mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.09.2017 17:28
Boczek i grzyby... dla mnie danie idealne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak