Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z dyni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 50 dag
cukier 50 dag
pomarańcza 2 szt
Kwas cytrynowy Prymat 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z dyni

Miąższ dyni ścieramy na tarce o dużych oczkach.Wsypujemy cukier i odstawiamy na 2 godziny. Pomarańcze myjemy i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach.Miąższ pomarańczy najlepiej bez białej osłonki kroimy w niewielkie kawałki. Mieszamy z dynią, dodajemy kwasek cytrynowy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Dżem odstawiamy na 2-3 godziny aby nadmiar wody odparował. Po tym czasie dżem ponownie zagotowujemy i gorący wkładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy wieczka, słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 14.09.2017 08:23
Nigdy nie jadłam, jestem ciekawa, jak smakuje. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak