Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

żurek na boczku z utłuczonymi ziemniakami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

boczek wędzony
250 g,
żeberka wieprzowe
300 g,
kiełbasa
2 szt, śląska,
marchew
1 szt,
pieczarki
200 g,
czosnek
2 ząbki,
Ziele angielskie całe Prymat
3 -4 ziarenka,
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt,
Sklep Prymat
żurek
500 ml,
sól i pieprz
do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek
do smaku,
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka,
Sklep Prymat

dodatkowo;

ziemniaki ugotowane
1,5 kg,
cebula
1 szt, większa
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: żurek na boczku z utłuczonymi ziemniakami

Boczek wędzony i kawałek żeberek dobrze opłukać, włożyć do garnka,zalać wodą i doprowadzić do zagotowania. Marchew obrać, umyć włożyć do zupy, dodać liście laurowe,ziele angielskie oraz obrane pokrojone i podsmażone wraz z obraną pokrojoną cebulką pieczarki. Gotować do miękkości mięsa.

Dodać majeranek, pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawę uniwersalną do smaku, a także pokrojoną podsmażoną kiełbasę.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić i zrumienić na gorącym tłuszczu.

Ugotowane ziemniaki potłuc dodając podsmażoną cebulką, wymieszać.

Z wywaru wyjąć ugotowany boczek i żeberka. Żeberka obrać z kości i z powrotem włożyć do garnka razem z pokrojonym boczkiem. Wlać żurek intensywnie mieszając.

Gotować na małym gazie pod przykryciem około 10 minut.

Ziemniaki nałożyć na talerz i zalać żurkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.09.2017 21:05
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak