Przepis i sposób przygotowania na: Tort sałatkowy z dwoma pastami
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Żółtka przełożyć do wysokiego naczynia, dodać szpinak, olej oraz obrany czosnek i całość rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz i całość zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać aż składniki połączą się. Masę szpinakową podzielić na 3 części. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę szpinakową. Upiec 3 krążki w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Pasta jajeczna:
Cebulę obrać i posiekać, szczypiorek posiekać, jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki połączyć, dodać majonez oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
Pasta z czerwonej fasoli:
Fasolę odcedzić i opłukać, cebulę posiekać. Składniki połączyć i rozdrobnić blenederem. Dodać majonez oraz sól i pieprz. Całość wymieszać.
Wierzch:
Por pokroić w półplasterki, dodać groszek konserwowy, majonez oraz sól i pieprz. Całość wymieszać.
Przygotowanie:
Pastę jajeczną równomiernie rozsmarować na pierwszym krążku szpinakowym. Przykryć drugim krążkiem. Na nim rozsmarować pastę z czerwonej fasoli. Przykryć kolejnym krążkiem szpinakowym. Na wierzchu ułożyć por z groszkiem.