Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki drobiowo - warzywne z pieczonymi ziemniakami
Do naczynia włożyć wszystkie składniki na marynatę , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
Mięso zalać marynatą wymieszać i włożyć na 2 -3 godziny do lodówki.
Papryki i cukinie umyć , osuszyć.
Z papryki usunąć gniazda nasienne , a następnie pokroić w większą kostkę.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół a następnie na mniejsze kawałki.
Polówkę cukinii pokroić w plastry i grillować oddzielnie razem z kilkoma pomidorkami koktajlowymi oraz plasterkami cebuli i obranego , pokrojonego w plastry buraka.
Cebule obrać i pokroić w mniejsze ćwiartki lub grubsze plastry.
Mieso wyjąc z marynaty i nabijać na patyczki szaszłykowe na przemian z pokrojonymi warzywami.
Szaszłyki ułożyć na tacce a następnie położyć na rozgrzany grill.
Szaszłyki oprószyć pieprzem , solą i grillować około 30 minut co jakiś czas obracając.i polewając pozostałą marynatą.
Gotowe szaszłyki ułożyć na półmisku w towarzystwie grillowanych warzyw i pieczonych ziemniaczków.