Ogórki na śródziemnomorska nutę

Ogórki na śródziemnomorska nutę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

  • ząbki czosnku

  • ketchup

  • woda letnia

    2 litry
  • ocet 10 %

    1/2 litra
  • sól

    2 łyzki
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć i bez obierania pokroić w słupki lub grube plastry. Napełnić nimi wcześniej przygotowane słoiki. Do każdego słoika (proporcje na słoik 1-litrowy) dodać 1 pokruszony liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 obrany i pokrojony w plasterki ząbek czosnku, 1 czubatą łyżeczkę świeżej posiekanej bazylii oraz 4 łyżki ketchupu. Z pozostałych składników ugotować zalewę. Gorącą napełnić słoiki pod szyjke, zamknąć i pasteryzować przez 5-7 minut. Ogórki są gotowe do jedzenia po upływie minimum 2 tygodni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

02.06.2011 23:02
Świetne do obiadu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat