Przepis i sposób przygotowania na: Tarta na wytrawnie
Do miski dajemy wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko ciasto.
Schładzamy je w lodówce.
Ciastem wykładamy formę mocno nakłuwamy widelcem. Na formę dajemy folię aluminiową sypiemy groszek i wkładamy do piekarnika na około 15 minut 175 st.
Po tym czasie zdejmujemy folię i jeszcze podpiekamy około 10 minut studzimy.
Przygotować składniki.
Obrać gruszkę i pokroić w kostkę. Ser fetta też pokroić w kostkę.
Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy.
Do miski wbijamy jajka wlewamy śmietanę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Mieszamy najlepiej trzepaczką.
Do wymieszanej masy jajecznej dodajemy zimny szpinak mieszamy.
Wymieszaną masę wylewamy na podpieczoną tartę.
Na górę wykładamy pokrojoną gruszkę fettę na to dajemy kukurydzę, pomidory posypujemy orzechami włoskimi.
Całość doprawiamy pieprzem świeżo mielonym kolorowym.
Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st na około 25-30 minut aż składniki się zetną.
Tartę wyjmujemy z formy jak przestygnie.
POLECAM!!!