Przepis i sposób przygotowania na: tarta ryżowo jabłkowa
2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
5. mleko wlewamy do garnka, dodajemy ryż i chwilę gotujemy,
6. rodzynki moczymy chwilę w gorącej wodzie, odcedzamy dodajemy do ryżu razem z marmoladą, mieszamy,
7. dodajemy łyżeczkę cukru i cynamon
8. mąkę rozrabiamy z odrobiną wody, dodajemy do masy, jeszcze chwilę gotujemy mieszając,
9. masę wylewamy na ciasto, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez 20 min.