tarta ryżowo jabłkowa

tarta ryżowo jabłkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • masło

    100 g
  • jajko

    1 sztuka
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • mleko

    2/3 szklanki
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżeczka
  • jabłko

    1 sztuka
  • cukier

    3 łyżeczki
  • cynamon Prymat

  • sól

  • marmolada

    2 jabłkowa
  • ryż

    1 (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. z mąki, masła, 1 łyżeczki cukru, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto,
2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
5. mleko wlewamy do garnka, dodajemy ryż i chwilę gotujemy,
6. rodzynki moczymy chwilę w gorącej wodzie, odcedzamy dodajemy do ryżu razem z marmoladą, mieszamy,
7. dodajemy łyżeczkę cukru i cynamon
8. mąkę rozrabiamy z odrobiną wody, dodajemy do masy, jeszcze chwilę gotujemy mieszając,
9. masę wylewamy na ciasto, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez 20 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Karolcia12

01.12.2013 19:22
pyszna, aż ślinka cieknie

Jolanta40

16.11.2011 10:08
fantastyczne

Ewa104

21.05.2011 12:59
Lubię Twoje przepisy za oryginalność i ciekawe połączenia.Jem je oczami.

PaniMISIOWA

14.12.2010 19:02
piękna

bietka

10.10.2010 07:55
Muszę spróbować:)

ZEWA

08.09.2010 16:39
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat