Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z malinami i rabarbarem
Masło siekamy ze wszystkimi składnikami i szybko zagniatamy ciasto.
Formę lekko smarujemy tłuszczem obsypujemy bułką tartą.
Ciasto wałkujemy w okrąg .Ciastem wyklejamy formę.
Ciasto nakłuwamy widelcem .
Formę wkładamy do lodówki aby ciasto schłodzić.
Przed pieczeniem nakrywamy ciasto folią aluminiową i wysypujemy np fasolę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 15 minut.
Z podpieczonego ciasta zdejmujemy folię i jeszcze podpiekamy na złoty kolor około 10 minut
Ciasto wyjmujemy z formy studzimy.
Rabarbar myjemy kroimy w małe kawałeczki dajemy do garnka dodajemy maliny u mnie mrożone dodajemy cukier waniliowy wlewamy wodę stawiamy na kuchence i smażymy .
Cały czas mieszamy aby się nie przypaliło . Bardzo szybko powstanie mus z owoców można je zmiksować.Do gorącego musu wsypujemy suchą galaretkę mieszamy jeżeli chcemy aby mus był bardziej słodki dodajemy trochę cukru .Mus studzimy.
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie mieszamy zostawiamy aż napęcznieje zalewamy wrzątkiem mieszamy i studzimy.Wody za kazdym razem mało .
Ubijamy śmietanę z cukrami pod koniec ubijania wlewamy żelatynę.
Przygotowaną śmietanę wkładamy do lodówki na chwilę .Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego .
Na cieście robimy rozetki .Do środka wkładamy chłodny mus .
Ciasto wkładamy do lodówki aby mus trochę stężał.
Na musie robimy ozdobne paski z pozostałej śmietany .
Tartę wkładamy na kilka godzin aby mus dobrze stężał
POLECAM!!!!