Słodkie drożdżówki

Słodkie drożdżówki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • drożdże świeże

    30 g
  • mleko ciepłe

    250 ml
  • mąka

    500 g
  • cukier

    50 g
  • masło lub margaryna

    50 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 szczypta

Nadzienie

  • konfitura malinowa

    150 g

Do polania

  • mleko

    150 ml
  • masło lub margaryna

    40 g
  • cukier

    15 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1.Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać do miski,dodać
pozostałe składniki. Wlać rozpuszczone w mleku drożdże i wyrobić
ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Zagnieść podzielić na 16 porcji i uformować kulki. W każdej zrobić
wgłębienie,napełnić dowolną konfiturą,zlepić.
2. Piekarnik rozgrzać do 50 stopni. Płaską formę posmarować
tłuszczem.Kulki ciasno ułożyć w formie.Przykryć ściereczką i
wstawić do ciepłego piekarnika na 15 minut. Wyjąć a piekarnik rozgrzać
do 190 stopni.
3.Mleko wlać do rondelka,dodać masło i cukier. Składniki rozpuścić i
polać bułeczki. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut. Wyjąć
gdy wierz się zarumieni. Zimne posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mniam

04.07.2017 23:31
Idealne do kubka kawy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat