Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowane marynowane pomidorowe śledzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledzie 1 kg (świeże filety)
cebula 2 duże sztuki
ocet 10 % 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 5-6 ziarenek
pieprz do smaku
sól do smaku
cukier ok. 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowane marynowane pomidorowe śledzie

Śledzie oczyścić, usunąć im ogony i górną płetwę, ostrożnie wyjąć ości.
Tuszki śledzi układać warstwami w garnku, przekładając je pokrojoną w plastry cebulą. Do drugiego garnka przelać wodę, olej i ocet. Do tego dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać, zagotować. Gorącą zalewą zalać śledzie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Zamiast gotowania można śledzie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać je ok. 20-25 minut. Gotowe śledzie ostudzić i odłożyć do lodówki na 3-4 dni, żeby w pełni nabrały smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak