Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron rigatoni z bobem i kalmarami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 250 gram
kalmary 150 gram
bób 250 gram
wino białe 1 szklanka
cebula 1 szt
tymianek 1 gałązka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron rigatoni z bobem i kalmarami

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w paski. Kalmary oczyszczamy, płuczemy i kroimy w krążki lub w paseczki. Bób płuczemy – jeśli jest nieco wyrośnięty i ma twardą skórkę obieramy go, jeśli jest świeży i młody tylko płuczemy.

Na odrobinie oleju przesmażamy przez 1 minutkę posiekaną cebulę. Kiedy lekko się zeszkli dodajemy pokrojony boczek i smażymy 3 minutki aż boczek i cebulka ładnie się podsmażą. Dodajemy pokrojone kalmary bób smażymy 2 minuty aż kalmary się zetną. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy wszystko 5 minut pod przykryciem. Sos doprawiamy solą i pieprzem – odkrywamy i jeśli jest zbyt dużo płynu lekko odparowujemy.

Na patelnie dodajemy ugotowany, odcedzony makaron – wszystko starannie mieszamy, skrapiamy oliwą i oprószamy pieprze, serwujemy gorące, smacznego :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak