Przepis i sposób przygotowania na: KOPIEC KRETA
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz cukier waniliowy wsypuję do miski, dodaję rozpuszczone masło oraz tyle jogurtu, aby konsystencja ciasta była średnio gęsta. Całość mieszam za pomocą łyżki.
Ciasto rozkładam równomiernie w wysmarowanej tłuszczem. Następnie wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piekę przez 40-45 minut.
Upieczone ciasto oddzielam ostrym nożem od brzegów formy, zdejmuję obręcz i odstawiam do całkowitego przestygnięcia.
Następnie przekładam na talerz, łyżką wydrążam miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiam 1 cm brzeg.
Okruchy przekładam do miski, rozkruszam.
Wydrążony spód ciasta nasączam wodą z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Banany obieram, przekrawam wzdłuż, skrapiam sokiem z cytryny i płaską stroną układam na wydrążonym cieście.
Żelatynę zalewam 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Czekoladę siekam na drobne kawałki.
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijam mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodaję płynną żelatynę i miksuję jeszcze przez chwilę.
Stopniowo dodaję pokrojoną na drobno czekoladę mieszając całość za pomocą łyżki.
Masę wykładam na banany pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Łyżką formuję kopułę, posypuję okruchami ciasta, wstawiam na minimum 2 godziny do lodówki.