Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto bakaliowe z krówką i śliwkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kakaowy

jaja 3 szt
cukier 4 łyzki
mąka pszenna 2 lyzki
budyń czekoladowy 2 lyzki
proszek do pieczenia 1 lyzeczka
kakao 1 lyzeczka

Krem żółty

cukier 1 szkl
margaryna 1 szt
woda 1/3 szkl
mleko w proszku 2 szkl

Beza

cukier 1 szkl
wafelki 10 dag
bakalie 10 dag
wiórki kokosowe 10 dag
czekolada mleczna 10 dag
białko 6 szt
proszek do pieczenia 1 lyzeczka

Krem budyniowy

mleko 0,5 litra
budyń śmietankowy 1 szt
masło 1 szt
czekolada mleczna 1 szt
cukier puder do smaku
alkohol do s maku
suszone śliwki kalifornijskie do smaku

Masa mascarpone

serek mascarpone 25 dag
mleko kokosowe 100 ml
bita śmietana w proszku 1 szt

Masa krówkowa

cukierki krówki pare
mleko trochę

Dodatkowo

krakersy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto bakaliowe z krówką i śliwkami

Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Krem budyniowy:
Na mleku gotujemy budyń. Studzimy i łączymy z utartym masłem. Dodajemy cukier puder do smaku wraz z alkoholem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z kremem. Śliwki moczone w alkoholu kroimy drobno i mieszamy z kremem.
Beza:
Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy rodzynki, pokruszone wafelki, kokos, połamaną czekoladę i proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy do 25 minut w 180 stopniach.
Masa krówkowa:
Cukierki krówki rozpuszczamy w mleku tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję, nie za rzadką i nie za gęsta.
Masa mascarpone:
Mascarpone ubijamy mikserem wlewamy mleczko ubijamy chwilę i wsypujemy śnieżkę. Miksujemy.
Krem żółty:
Cukier, wodę i margarynę zagotowujemy. Trochę studzimy i mieszamy z mlekiem w proszku .
Przełożenie:
Biszkopt- krem żółty- beza- krem budyniowy- krakersy- masa krówkowa- krakersy- masa krówkowa- masa mascarpone- dekorujemy wiórkami czekolady

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 25.06.2017 13:21
pyszności ....:)
mirosława4 25.06.2017 11:31
ale kusisz !
ben-ka 25.06.2017 10:33
ciasto na bogato :)
w mojej kuchni 25.06.2017 09:54
same pyszności
Stenka 25.06.2017 09:40
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak