Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z masą truskawkową i truskawkami
Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną piane z dodatkiem soli dodając na przemian żółtka i cukier, mąki wymieszać z proszkiem i sodą połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 45 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i skroić na 3 blaty.
Masa truskawkowa zrobiona według opisu na opakowaniu + zmiksowane z cukrem podgrzane i połączone z galaretką truskawki.( do gorących truskawek wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia galaretki).
Poncz;
przegotowana woda połączona z sokiem z cytryny oraz cukrem.
Krem śmietankowy ;
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem , pod koniec ubijania połączyć ze śmietan fixem.
Składanie całego tortu;
Biszkopt po wystudzeniu kroje na trzy blaty.
Każdy blat nasączam ponczem.
Pierwszy spodni blat wkładam na patere,smaruje konfiturą z czarnej porzeczki dosyć grubo, nakładam połowę masy truskawkowej,następnie nakładam drugi blat robię tak samo jak z pierwszym nakładając resztę masy truskawkowej.
Nakładam trzeci ostatni blat , dociskam równając torcik.
Cały tort smaruje kremem śmietankowym,boki obkładam wiórkami kokosowymi.
Górę tortu dekoruje truskawkami oraz kremem śmietankowym , a także koralikami cukrowymi.