Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

ziemniaki 1 kg
kiełbasa 60 dag
cebula 2
śmietana 18 proc 330 ml
jajko
szczypiorek pęczek
ser żółty 20 dag

Dodatkowo

sól i pieprz
majeranek
rozmaryn odrobina
bazylia
Papryka ostra mielona Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
koperek łyżka posiekanego

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w nieco grubsze plastry.
Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, majeranku i ostrej papryki.
Szczypiorek siekam.
Przygotowuję sos: śmietanę łączę z jajkiem, serem żółtym oraz przyprawami (gałką, solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i bazylią).
Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem (najlepiej masłem), układam warstwę ziemniaków, wylewam odrobinę sosu, posypuję 1/2 szczypiorku, wykładam kiełbasę. Układam kolejną warstwę ziemniaków, szczypiorek i kiełbasę. Zalewam pozostałym sosem, posypuję koperkiem.
Całość zapiekam około 30 minut w 170-180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak