Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędzona pierś z kaczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piersi z kaczki 2 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczka
sól 4 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
Owoc jałowca cały Prymat 4-5 ziaren
ziele angielskie 4-5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
ząbki czosnku 5-6 szt
woda zimna 2 l

Porada

Mój pomysł na domową wędlinę. Tak przygotowana pierś jest soczysta, pachnąca a przede wszystkim dużo, dużo zdrowsza niż kupne wędliny. Doskonała na

Przepis i sposób przygotowania na: Wędzona pierś z kaczki

Piersi umyć i osuszyć. Do wody dodać wszystkie przyprawy i obrane posiekane w plasterki ząbki czosnku. Piersi zalać marynatą i zostawić w niej na trzy dni. Następnie wyciągnąć piersi z zalewy i osuszać przez jeden dzień. (inaczej piersi będą się gotować nie wędzić). Wędzić w wędzarni przez 6 godzin pilnując temperatury- musi wynosić 60 stopni C. Do wędzenia użyłam jabłoni i zrębków wędzarniczych. Tak przygotowanej wędliny już nie parzę. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 01.05.2017 21:00
wygląda apetycznie :-)
Ela15 29.04.2017 16:06
dobre mięsko
jagoda5913 29.04.2017 00:27
super wędlina
adelajda 28.04.2017 18:46
Apetyczna wędlinka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak