Przepis i sposób przygotowania na: Tort Szwarcwaldzki
Białka ubić ze szczyptą soli. Po ubiciu dodać 1/2 szkl. cukru i ubić. Żółtka i kolejne 1/5 szkl. cukru utrzeć na pianę. Po utarciu dodać ubite białka i lekko wymieszać łyżką. Dodać przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Przesiać kakao, dodać i znów delikatnie mieszać do połączenia składników. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy ok. 23cm. Piec ok. 35-40 minut.
Upieczony odstawić do przestygnięcia, następnie podzielić na 3 blaty.
2. Syrop do nasączania:
Kompot z wiśni wymieszać z wiśniówką. Można dolać odrobinę innego alkoholu, np. wódki. Gotowym syropem nasączyć blaty.
3. Masa wiśniowa:
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w odrobinie kompotu (jak kisiel). Resztę kompotu wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i wiśniówkę. Podgrzewać. Kiedy zacznie się gotować wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i gotować jak kisiel do zgęstnienia. Do gotowego kisielu dodać odsączone wiśnie i mieszając podgrzewać. Gotową masę podzielić i rozłożyć na dwa blaty. Zostawić aż przestygnie.
4. Masa śmietankowa:
Śmietankę ubijać. Dodać cukier puder i wciąż miksować. W chwili gdy zaczyna gęstnieć dodawać stopniowo fixy do śmietany i jeszcze chwilę ubijać.
Gotową masę wyłożyć na wiśnie.
Jeżeli zamiast fixów chcemy użyć żelatyny: rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 9 łyżkach gorącej wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy trochę ubitej śmietany i mieszamy do połączenia. Taką mieszankę dodajemy do reszty ubitej śmietany i łączymy mieszając aż zacznie sztywnieć.
Równie dobrze sprawdzi się po prostu gotowa masa z torebki.