Przepis i sposób przygotowania na: Foccacia z botwinką
Kroki postępowania
Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę około 1/3 szklanki, dodaję łyżkę mąki, cukier i zarabiam zaczyn. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować i zrobią się bąbelki.
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wodę letnią, przyprawy, oliwę i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Formuję kulę, wlewam łyżkę oliwy do miski nie będzie ciasto się kleić jak je obtoczę w oliwie. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam ściereczką. Wyjmuję z miski i w dłoniach podsypanych mąką rozciągam na placek o grubości 1 cm. Układam na blaszce posmarowanej oliwą. Zostawiam na 15 minut.
Sos: Upieczonego buraka obieram i kroję w kostkę, przekładam do wysokiego pojemnika. Cebulę i czosnek przesmażam na patelni na oliwie. Dodaję do buraka, wlewam oliwę z oliwek i miksuję mikserem. Solę i pieprzę.
Botwinę myję dokładnie i kroję drobno liście, łodyżki i małe buraczki.
Z jednego buraka wykrawam łyżką do robienia kulek kilka kulek, które wciskam palcem w ciasto w kilku miejscach.
Foccacie smaruję sosem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp. 220 stopni i piekę 10 minut.
Wyjmuję, układam na niej plastry buraka upieczonego, botwinkę, pokruszony ser, posypuję przyprawą do pizzy i polewam oliwą z oliwek. Wstawiam na dalsze 15 minut. Podaję z koperkiem.