Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy pijak z wiśniami
Kroki postępowania
Mąkę pszenną mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Pieczemy 35 minut w temp 170*c, lub do suchego patyczka na grzaniu góra dół. Lekko ciepłe przekładamy na kratkę dołem do góry aby było równe. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia .Zimne wkładamy ponownie do blaszki.
Skrapiamy ponczem z nalewki wiśniowej rozmieszanej z wodą.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.
Kremówkę ubijamy na lekko sztywno, pod koniec wsypujemy cukier puder oraz kakao, miksujemy.
Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej wlewamy połowę rozpuszczonej żelatyny, oraz pokruszone wafelki, mieszamy delikatnie i rozprowadzamy na kakaowym cieście,
. na krem wylewamy tężejącą już galaretkę, wstawiamy do lodówki na 10-15 minut aby stężała.7. Resztę śmietanowo-czekoladowej masy zmiksować z resztą płynnej żelatyny, wyłożyć na galaretkę, powciskać osączone z syropu wiśnie, posypać pokruszonym wafelkiem Prince polo.
Włożyć na całą noc do lodówki.
Słodkich wypieków!