Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placki po zbójnicku

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na placki

ziemniaki
2 kg.
jajko
cebula
ząbek czosnku
3 szt.
mąka
sól
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
pieprz
1 większa szczypta
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat

Składniki na sos

szynka wieprzowa
1 kg., może być mięso z łopatki
pieczarki
50 dag
marchewka
1 szt., większa
cebula
3 szt., średnie
papryka czerwona
1 szt., duża
ząbek czosnku
1 szt.
bulion drobiowy
1 litr
koncentrat pomidorowy
3 płaskie łyżki
mąka
ziele angielskie
3 ziarna
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Dodatkowo

koperek
świeży lub suszony
natka pietruszki
świeża lub suszona
Szczypiorek cienki
1/2 pęczka
śmietana
ser żółty starty
10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Placki po zbójnicku

Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram, ścieram na tarce. Dodaję jajko, mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości.
Mięso oraz cebulę kroję w kostkę, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam osobno do momentu, aż wyparuje nadmiar wody. Warzywa i mięso przekładam do garnka. Całość zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, duszę około 35 minut. Marchewkę oraz paprykę kroję w kostkę, dodaję do garnka wraz z przyprawami (majeranek, tymianek, papryka, sól, pieprz) i koncentratem. Duszę kolejną godzinę. W razie potrzeby doprawiam. Sos powinien być wyrazisty w smaku.
Placki polewam sosem, oprószam startym serem. Dekoruję kleksami ze śmietany. Na koniec posypuję posiekanym szczypiorkiem, koperkiem oraz pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 22.03.2017 19:28
To jedno z ulubionych dań w naszym domu. :)
adelajda 22.03.2017 14:02
Dobre danie
mysza75 22.03.2017 11:25
jakie fajne i kolorowe placki
justynkag 22.03.2017 06:34
Jak wiosennie!Super danie
jagoda5913 22.03.2017 00:47
ładnie podane
Renataj 21.03.2017 22:57
Chętnie bym się skusiła na takie placki - bardzo apetyczne i kuszące.
Edith85 21.03.2017 22:43
Konkretne danie
Łukasz15 21.03.2017 21:26
Super obiad
wwwiolka 21.03.2017 20:57
Bardzo fajny przepis.
AZgotuj 21.03.2017 20:50
wspaniale wyglądają! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak