Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2
Kroki postępowania
Szczypiorek siekamy i podsmażamy na oleju. Do zmielonego filetu z dorsza dodajemy szczypiorek, majonez, bułkę tartą, posiekany koperek. Doprawiamy do smaku przyprawą do ryb i mieszamy. Na każdy liść wykładamy ok. 1 łyżki masy i zwijamy gołąbki. Najpierw zwijamy boki do środka, a potem zwijamy w rulon tak, żeby twardsza część była w środku. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy winogrona. Wierzch polewamy miodem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gołąbki i winogrona wstawiamy razem do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 25-30 min. Winogrona możemy wyciągnąć wcześniej z piekarnika - jak tylko skórka na owocach zacznie pękać