Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki z bakaliami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód prawdziwy 0,5 l
mąka pszenna 1 kg
cukier 2 szklanki
smalec 25 dag
jajko 3 szt
mleko 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
rodzynki 6 łyżek
skórka pomarańczowa 3 łyżki
daktyle 10 szt
figi 5 szt
orzechy włoskie 1 szklanka posiekanych
cynamon 1 łyżeczka
imbir 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki z bakaliami

Miód, smalec i cukier podgrzać do rozpuszczenia. Sodę rozpuścić w ciepłym mleku. Ostudzić. Dodać przesiana mąkę, jajka i przyprawy. Wyrobić ciasto, dodać pokrojone bakalie. Zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć do garnka, przykryć ściereczką i odstawić wchłodne miejsce na 10 dni.
Po 10 dniach ciasto porcjami rozwalkować, wykroić dowolne kształty. Piec w piekarniku w 150 stopniach. Po upieczeniu pierniczki są twarde, ale po kilku dniach skruszeją

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.07.2017 09:52
fajne pierniczki
matesko 27.02.2017 14:12
smaczne pierniczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak