Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w coli i ketchupie
Żeberka z colą i ketchupem są świetnym pomysłem na obiad. Przygotowanie ich zgodnie z tym przepisem pozwala na uzyskanie miękkiego, kruchego mięsa z żeberek, które z łatwością odchodzi od kości. Połączenie coli i ketchupu w marynacie może wydawać się nieco dziwne, ale trzeba zaufać procesowi przygotowania! Mięso dzięki tym dwóm składnikom uzyskuje odpowiednią konsystencję, ale i smak. Żeberka w coli to sposób na kruche, soczyste i przepyszne kąski!
Jak zrobić żeberka w coli i ketchupie?
Żeberka kroimy w paski.
Miód, Coca-Cole i ketchup mieszamy razem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Żeberka wkładamy do marynaty i zostawiamy najlepiej na całą noc.
Następnie mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1,5 godziny. Czas pieczenia może zająć do 2 h. Warto kontrolować wypieczenie żeberek i ewentualnie skrócić/wydłużyć czas.