Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka w kawałkach z szynkowara

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 900 gram
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki

Porada

szynkowar o poj. 900 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka w kawałkach z szynkowara

Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sól peklową, przyprawę do wieprzowiny i czosnek granulowany, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy suchą żelatynę i ponownie mieszamy. Mięso przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. Garnek w którym będziemy gotować szynkowar z mięsem wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, wbijamy termometr. Wlewamy zimną wodę w takiej ilości żeby sięgała poniżej 2 cm. od wierzchu, garnek umieszczamy na gazie, przykrywamy pokrywą. Gotujemy przez 65 minut na małym ogniu, temperatura nie powinna przekroczyć 80 stopni. Szynkowar z mięsem pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki, następnego dnia szynkowar otwieram, przewracamy do góry dnem, nad zlewem polewamy gorącą wodą i wyjmujemy mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 25.01.2017 23:07
Dziękuję :)
Mniam 25.01.2017 11:34
Bardzo lubię taka domową wędlinę :) Już sobie wyobrażam jak cudnie pachnie ;)
Renata9 24.01.2017 23:12
Bardzo smaczna
ao_12 24.01.2017 22:43
Musi być pyszna :)
Bernadeta1 24.01.2017 20:41
taka domowa wędlina, pyszności
Wafelek2601 24.01.2017 20:39
Uwielbiam domowe wędlinki
bertpvd 24.01.2017 20:36
piękna łopatka
Olga_SK 24.01.2017 20:02
Smakowita wędlina :)
IKrakowianka 24.01.2017 19:48
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak