Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

pizza na żytnim spodzie

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spód

mąka żytnia
140 gram
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
woda ciepła
1/2 szklanki
drożdże suche
2 gram
ksylitol
1/2 łyżeczki
oliwa
6 gram

Dodatki

mozzarella
60 gram
szynka parmeńska
20 gram
szynka gotowana
40 gram
szpinak
6-7 liści

Przepis i sposób przygotowania na: pizza na żytnim spodzie

Mąkę i sól przesiać do miski. Z 1/2 szklanki wody odlać połowę do drugiej szklanki. Wsypać drożdże i ksylitol i zamieszać i odstawić do momentu pojawienia się piany czy też bąbelków. Gdy zaczyn będzie gotowy wlać do mąki i dodać oliwę i zagniatać. Dolewać po trochu wody która została. Zagniatać i zagniatać. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 30 min. Ja wstawiłam do otwartego piekarnika na 50 st. Trochę urosło.
Następnie ciacho na blat / stolnice lekko posypana mąka ryżowa.
Rozwałkować cienko. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Posmarowałam 2 łyżkami pomidorów z puszki bez cukru. Posypałam bazylia czosnkiem i solą himalajska. Nałożyłam szynkę prosciutto i szynkę drobiowa. Oraz szpinak. I do piekarnika 200 st 7 minut. Po tym czasie wyjęłam. Położyłam mozzarelle i na kolejne 6 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 21.01.2017 20:50
ale smakowita

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak