pizza na żytnim spodzie

pizza na żytnim spodzie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • mąka żytnia

    140 gram
  • sól himalajska

    1 łyżeczka
  • woda ciepła

    1/2 szklanki
  • drożdże suche

    2 gram
  • ksylitol

    1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek

    6 gram

Dodatki

  • mozzarella

    60 gram
  • szynka parmeńska

    20 gram
  • szynka gotowana

    40 gram
  • szpinak

    6-7 liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę i sól przesiać do miski. Z 1/2 szklanki wody odlać połowę do drugiej szklanki. Wsypać drożdże i ksylitol i zamieszać i odstawić do momentu pojawienia się piany czy też bąbelków. Gdy zaczyn będzie gotowy wlać do mąki i dodać oliwę i zagniatać. Dolewać po trochu wody która została. Zagniatać i zagniatać. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 30 min. Ja wstawiłam do otwartego piekarnika na 50 st. Trochę urosło.
Następnie ciacho na blat / stolnice lekko posypana mąka ryżowa.
Rozwałkować cienko. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Posmarowałam 2 łyżkami pomidorów z puszki bez cukru. Posypałam bazylia czosnkiem i solą himalajska. Nałożyłam szynkę prosciutto i szynkę drobiowa. Oraz szpinak. I do piekarnika 200 st 7 minut. Po tym czasie wyjęłam. Położyłam mozzarelle i na kolejne 6 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwusia

21.01.2017 20:50
ale smakowita

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat