Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie
1. Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie oprószyć solą.
2. Majonez wymieszać z ketchupem, papryką słodką i majerankiem. Powstałą pastą posmarować dokładnie udka i odstawić na 2 godziny, aby się zamarynowały.
3. Po tym czasie mięso kurczaka włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i każdy kawałek delikatnie posypać chili, a między kawałki udek powkładać obrany i pokrojony czosnek. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
4. Udka piec pod przykryciem, w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku (grzanie góra - dół) około 45 minut, jeśli pieczemy całe udka (ćwiartki) czas pieczenia będzie wydłużony do 1h 15 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem, jeśli jest upieczone, można je odkryć i dodatkowo zapiec przez około 5 minut, ale według mnie jest to zbędne, gdyż skórka na tak przyprawionym kurczaku nigdy nie będzie chrupiąca.