Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z agrestem i galaretką
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli dodajemy stopniowo
cukier cały czas ubijając na sztywno.
Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka chwilę jeszcze
ubijamy,wsypujemy przesianą mąki i proszek do pieczenia mieszamy
delikatnie ale już ręcznie .
Masę wlewamy do tortownicy 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st
i pieczemy 20-25 minut
Kompot agrestowy wlewamy na sitko.
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ale zamiast wody używamy sok z kompotu.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie mieszamy i odstawiamy aż napęcznieje.
Następnie zalewamy odrobiną wrzącej wody mieszamy aż się rozpuści studzimy.
Ubijamy śmietanę z cukrami pod koniec ubijania wlewamy żelatynę.
Do miseczki przekładamy trochę śmietany do dekoracji boków i góry.
Do pozostałej śmietany dodajemy owoce agrestu mieszamy delikatnie i wylewamy na biszkopt na który zakładamy rant.
Jak galaretka zacznie tężeć wlewamy na śmietanę odstawiamy do lodówki .
Jak galaretka zastygnie zdejmujemy rant,śmietanę najlepiej lekko przemieszać posmarować boki torciku posypać np wiórkami kokosowymi lub dowolnie.
Resztę śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobny rant
na torciku .
POLECAM!!!!